Tänk om det blir fel?

pexels-photo-132700-large

Vad gör man åt den där gnagande känslan av rädsla för att välja fel? När man vet att det finns flera olika alternativ som låter lockande och spännande, men man bara får välja en. Valfrihet är både en viktig del av vår demokrati, men kan även ge oss starka ångestkänslor. Varför?

Jo, valfriheten, med alla sina alternativ, ger oss möjlighet att välja det som passar oss bäst. Tyvärr gör detta också att vi får välja bort alla de alternativ som vi inte valde. Låt mig förklara. Du ska välja gymnasieprogram och har hittat 4 stycken program som du känner dig lite intresserad av och nyfiken på: Teknikprogrammet, Industritekniska programmet, Naturvetenskapsprogrammet och El- och energiprogrammet. Genom att läsa om dessa fyra program kan du i ditt sinne försöka föreställa dig hur det är att gå på varje program. Du tänker på vad som kan vara roligt och spännande, och du tänker på vad som låter mindre roligt. Du kan även föreställa dig vad du gör efter gymnasiet. Genom yrkesprogrammen vet du att du med stor sannolikhet kan börja jobba direkt, men du kan också välja att plugga vidare. Genom de högskoleförberedande programmen är det nästan omöjligt att få jobb inom teknikbranschen utan högskolestudier.

Du vill egentligen börja jobba direkt, för du vill tjäna pengar och kunna resa medan du ännu är ung. Du drömmer om att resa till Asien och USA. Men egentligen vill du jobba med design- och produktutveckling och kanske plugga till ingenjör på högskolan. Alla programmen låter lockande, och du känner dig verkligen sugen på att välja ett yrkesprogram för då kan du snabbare uppfylla din dröm om resande. Men tänk om det blir för jobbigt? Tänk om du inte orkar plugga ihop de där extra kurserna på komvux som behövs för ingenjörsutbildningen? Tänk om du inte får något jobb ändå? Tänk om du inte trivs i klassen?

Valfrihet kan vara lurigt. Vi vill inte missa något, och tanken på att vi kanske, kanske valde bort något som var bättre än det vi valde kan vara knäckande.

Mitt tips? För varje program du funderar på – gör upp en plan, eller två. Till exempel. Du funderar på teknikprogrammet. Plan: Gå tre år på gymnasiet, sommarjobba och spara pengar. Ta ett sabbatsår och res, kanske skaffa ett caféjobb utomlands ett år. Kom tillbaka, sök högskola, plugga. Alternativ plan: Gå tre år på gymnasiet, sök 4:e året på teknikprogrammet, gå det och söka jobba inom teknikbranschen. Jobba ett ta, resa lite, söka högskola.

Industritekniska programmet, plan: Gå tre år på gymnasiet, se till att få så många behörighetsgivande kurser till högskolan som jag kan. Jobba, resa ett par år. Spara pengar. Plugga på komvux 1 år. Sök högskola, plugga. Jobba extra vid sidan av och slippa ta så höga studielån.

Sedan väljer du den planen som du känner dig mest lockad av just nu. Vilket program du känner dig lockad av just nu. När du har gjort det valet, då kan du vila i trygghet att du har gjort ett val och du har en plan med ditt val. Oavsett hur du trivs, eller hur det går, så har du en plan. Glöm det andra (om det inte blev rent åt skogen heltokigt såklart), och fokusera på att göra det bästa av det du valde.

Studier visar att människor är mer nöjda och lyckliga med sina val när de inte har möjligheten att ändra sig. Varför då? Jo, för då väljer vi att acceptera och tycka om det vi har, istället för att grubbla över om det hade kunnat vara bättre på något annat sätt.

Det tåls att tänka på!

 

 

Lämna en kommentar