Multipotential

Jag får ofta höra av elever och andra människor jag möter att det är svårt med karriär/studieval. Extra svårt blir det om man inte vet vad man vill fördjupa sig i, eftersom man har många olika intressen och tycker att det är svårt att bara välja ett.

Nyss såg jag ett TED-talk om just detta. Om människor som har olika intresseområden som de vill fördjupa sig, och önskar att de inte behövde välja. Emelie Wapnick utmanar idén om att vi måste välja ett enda område att bli specialister på. Tänk om du kunde utnyttja din förmåga att lära dig massor av olika saker, ta tillvara på din flexibilitet och använda din breda kunskap till att komma med nya idéer och tankar?

Gymnasievalet är bara det första valet i en rad olika val du kommer att göra i samband med din karriär och studieväg. Kanske är du 100% säker på vad du vill bli och jobba med och väljer utefter det. Men om du är en ”multipotentialist” kanske du snarare väljer ett gymnasieprogram som du är intresserad av för tillfället, och sedan låter livet föra dig vidare mot andra, nya utmaningar i nästa steg.

Omfamna din personlighet och låt inte rädslan över att inte ha hittat ”ditt kall” hindra dig från att utvecklas. Du kanske aldrig kommer ha ”ett kall”, du kanske är en ”multipotentialist” och det är minst lika användbart i yrkeslivet idag. Faktum är att de bästa teamen verkar bestå av både specialister och multipotentialister som tillsammans kan utveckla idéer och sätta dem i rullning!

Emelie Wapnick – Why some of us don’t have one true Calling.

pexels-photo-57825

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s