När motivationen sjunker. Del 3. Hitta ditt recept för goda resultat.

Det finns många orsaker till att motivationen sjunker och att man inte orkar ta tag i studierna. Men det finns också många sätt att se till att man har gjort sitt bästa. Det allra svåraste kan vara att erkänna att man måste förändra sin attityd. Som jag nämnt i del 1 och del 2 av denna inläggsserien är en av de viktigaste sakerna för an förändrad attityd till studierna att hitta ett syfte och ett mål.

När du gjort det kan du börja arbeta på de andra sakerna som kan hjälpa dig att nå dina bästa resultat. Här är några tips på hur man kan underlätta sina studier, och hjälpa hjärnan och kroppen att göra så bra ifrån sig som möjligt.

  • Berätta för din familj och dina vänner om dina planer. Eller någon annan som du litar på. Det är lättare att hålla sig till planen om andra vet om den och kan hjälpa till att stötta när det känns svårt.
  • Skriv listor. Skriv ner vad du behöver göra, vad du har gjort. Prioritera på listan – vad måste göras nu och vad kan du göra imorgon? Skriv ner dina mål. Skriv ner syftet med studierna. Skaffa en kalender, eller om du är kreativt lagd – skapa en bullet journal (googla eller sök på pinterest/instagram så får du massor av tips).
  • Rör på dig och ät hälsosamt. Detta behöver inte vara mer komplicerat än att se till att du äter frukost – ät någon frukt och lite grönsaker varje dag. Ät lunch, ät middag. Träningen behöver inte heller vara avancerad. Lägg det på den nivå som känns ok för dig. 30 minuters promenad/dagen räcker gott och väl.
  • Undvik de som påverkar dig negativt. Har du någon vän som gärna kritiserar dig och dina prestationer? Som pratar negativt om framtiden, om samhället eller om skolan? Känner du dig mindre motiverad efter att ha spenderat tid med honom/henne? Försök att umgås lite mindre, åtminstone ett tag så att du kan fokusera på det som är viktigast just nu – att nå dit du vill. Vänskapen finns kvar om den är äkta.
  • Om du har lätt för att få prestationsångest – se det som ett spel istället. Ibland kan det vara skönt att släppa allvaret. Varje gång du får ett bättre resultat så ”levlar” du upp. Högsta leveln är när du nått ditt mål!
  • Sov! Lägg mobilen i ett annat rum, eller åtminstone utom räckhåll från sängen. Stäng av ljud och vibrationer. Gå och lägg dig lite tidigare varje dag. Tex om du brukar släcka lampan klockan 1 på natten, så börja med kvart i 1. Sedan halv 1. Sedan kvart över 12 osv osv…
  • Belöna dig själv. När du fått ett högre betyg, när du låtit bli en dålig vana en vecka eller två (belöna dig dock inte med den dåliga vanan), eller när du uppnått något annat som är viktigt för dig. Gör något kul! Det är lika viktigt att kunna slappna av och ha roligt.

Har du några andra tips för att hålla motivationen uppe?

if-you-can_dream-it-you_can-do-it_556e00b02a6b22ac67aee159

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s