Höstlov – valet närmar sig

Nu är det höstlov och aktiviteterna inför gymnasievalet är i full gång! Gymnasieskolornas öppna hus avlöser varandra, skuggningar börjar komma igång och pratet går varmt. Vilken utbildning är bäst? Vilken utbildning är bredast? Vad ska jag tänka på?

Det är inte alltid lätt att navigera bland alla val som fanns. Det kan kännas som om man är intresserad och nyfiken på allt, eller absolut ingenting. Ibland vet man inte vad som finns att välja på och väljer då endast utifrån det man känner till.

Det finns många teorier kring varför man väljer som man gör när man ställs inför valsituationer som den i nian. Något som de flesta teorier är överens om är att vi gör val baserade på olika orsaker, inte bara en. Bland annat påverkas vi utav:

  • Könsroller: Redan som barn lär vi oss tidigt om vad som är ”tjejigt” och vad som är ”killigt”. Tjejer lär sig att vara omhändertagande, mjuka och gilla smink och kläder. Killar lär sig att vara tuffa, hårda och gilla bilar och sport. Nu är detta bara en generalisering, men oavsett hur mycket eller lite du har påverkats av dessa normer är man tyvärr inte helt opåverkad. Könsroller fortsätter hela livet och det är inte ovanligt att man som tjej/kille inte väljer ett yrke som är klassiskt för det motsatta könet att välja. Kan du komma på några yrken eller utbildningar som är traditionellt manliga/kvinnliga?
  • Status: Vi har olika idéer om vad som är statusyrken, och även olika uppfattningar om hur viktigt det är med status för oss. Vissa yrken har traditionellt sett högre status än andra, och detta kan påverka oss i våra val. Vissa vill bara satsa på traditionellt statusrika jobb, medan andra inte vågar göra det för att de är rädda att de inte ”kan”.
  • Intressen: Vi väljer också utifrån våra intressen. Vi vill gärna tycka om det vi gör.
  • Förmåga: Vi gör också våra val baserat på vår uppfattning om vår förmåga. Om jag inte upplever mig bra på matte, väljer jag troligen inte en utbildning där stor del av undervisningen består av matte. Vi vill känna oss duktiga på det vi gör. Ibland kan vi välja något som vi vet komma att göra oss bättre – för att kunna nå en dröm vi har.
  • Arbetsmarknaden: Vi påverkas såklart av samhällsdebatter och vad vi hör om arbetsmarknaden. Om vi hör att det finns mycket jobb inom en bransch kanske vi lockas att välja det, eller tvärtom om vi hör att det är svårt att få jobb som ett yrke väljer vi kanske bort det.
  • Slumpen: Vilka möjligheter dyker upp? Här spelar tillfälligheter så som kontakter, erbjudanden och andra livssituationer in. Våra karriärval är oftast inte isolerade till hur vi vill ha det på jobbet/utbildningen. Livet runtomkring påverkar också. Exempel: Kärleken, barn, fritidssysslor, vänskapsrelationer, hälsa.

Som ni förstår är det inte konstigt att det kan kännas svårt att välja – det är ju många aspekter som spelar in! Hur ska man tänka när man bestämma sig? Endast du är expert på dig själv, men genom att tänka lite kring de områdena här ovanför skapar man sig en grund att stå på. Ju mer man känner till om sig själv och vad som påverkar en, desto lättare blir det att ta nästa steg.

Mitt jobb som vägledare är att hjälpa dig att utforska dessa områden och sedan göra en plan för resten av processen. För väljande är en process och den måste få ta tid.

syv

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s