När motivationen sjunker. Del 2. Sätt mål, hitta dina styrkor och använd dina vänner.

numbers-time-watch-white.jpg

Mattelektion. Du tittar på klockan. 30 minuter kvar. Du suckar. Tänk att tiden kan gå så långsamt ibland, och så himla snabbt i andra sammanhang. Hur ska jag orka fokusera i 30 minuter till? Mobiltelefonen, att prata med kompisen eller att bara vila mot bordet känns så mycket mer lockande än att fortsätta jobba.

Men egentligen vill du ju. Egentligen önskar du dig det där betyget som du vet att du kan få om du ”bara anstränger dig”. Det är bara det att just i detta ögonblicket känns den där ansträngningen alldeles för stor. Du viker hellre undan från det svåra. Hur ska man göra för att hitta motivationen?

Här är några tips som kan funka.

Steg 1. Sätt upp mål. Vad vill du ha för ett liv?

Studier visar att man faktiskt mår bättre och arbetar mer effektivt om man har ett mål att jobba mot. För att ett mål ska vara så effektivt som möjligt bör det dock uppfylla en del punkter. Man kallar det SMART-modellen. Det står för:

  • Specifikt. Målet ska vara specifikt och inte för generellt. Istället för ”Jag vill ha ett bra jobb” kan man specificera det till ”Jag vill ha ett jobb med minst 28000 i lön och där jag får möjlighet att arbeta mig uppåt inom företaget”.
  • Mätbart. Det ska gå att mäta om målet är eller är på väg att bli uppnått. Det kan till exempel vara när du får det jobbet som du vill, med den lönen du vill ha. Det kan även vara när du på utvecklingssamtalet pratar med din lärare om hur vilka saker du har klarat och vilka saker du har kvar för att uppnå ett visst betyg.
  • Accepterat. Du måste själv vara med och utarbeta och acceptera målet. Risken är stor att du inte lyckas uppnå ett mål om du själv inte är med på noterna. Om du drömmer om ett jobb med 28000 i lön och karriärsmöjligheter måste du också veta och förstå och acceptera de vägar och delmål du måste genomföra för att komma dit.
  • Realistiskt. Det måste vara ett mål som faktiskt är möjligt. Att sätta ett mål som ”Tjäna 1 miljon i månaden och bli Amerikas president” är kanske att sätta ribban lite högt. Fundera på ditt mål, är det genomförbart. Om någon annan sätter mål tillsammans med dig, diskutera med hen om dina förutsättningar, och var ärlig!
  • Tidsbegränsat. Allra bäst är att sätta en realistisk tidsgräns på sitt mål, eller åtminstone på delmålen. ”Jag vill tjäna 28000 och ha ett jobb med karriärsmöjligheter när jag är 25 år” är ett exempel på hur man kan sätta en tidsgräns. Ett annat kan vara ”Jag ska ha fått ett E i matte innan jag slutar åk 9”.

Steg 2. Fundera på vilka saker du är riktigt bra på.

Okej, du kanske inte är ett mattegeni. Men du är faktiskt grym på idrott, och på att hjälpa andra. Du är rätt duktig på att lyssna också. Och att laga mat. Det är viktigt att få betyg i alla ämnen, men välj att verkligen få de högsta betygen där du är bäst. Idrotten och hemkunskapen kan du verkligen skina på. Sedan kan du ha stor nytta av att du gillar att hjälpa och lyssna i andra ämnen som är svårare, tex matte. Sätt er ner i en grupp och hjälp varandra. Dra nytta av dina starka sidor!

Steg 3. Finn styrka i andra.

Finn stöd hos dina vänner. Berätta för dem om dina mål och stötta dem i deras mål. Var varandras ”personal assistant”! Ha kul på rasterna och ta vara på tiden mellan lektionerna. Med hjälp av vännerna kan skolan kännas både enklare och roligare. Ser du någon som är ensam? Var den som bjuder in. Det har du säkert hört förr, men det är viktigt. Framförallt för framtiden. Den som ger alla en chans, bjuder in till umgänge och inte dömer andra har oftast störst nätverk och störst karriärmöjligheter eftersom de inte utesluter varken människor eller möjligheter.

sunset-summer-golden-hour-paul-filitchkin-large

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s