När motivationen sjunker.”Varför kämpa för höga betyg?”

people-coffee-notes-tea-largeDu började terminen med god motivation, lade i varje växel och körde hårt. Du gjorde alla läxor, läste det extra kapitlet för högre betyg och lyssnade bra på lektionen. Nu känner du dock att orken börjar tryta. Kvällarna blir mörkare, morgnarna blir tyngre och du har tappat fokus på det där som gjorde att du kände dig motiverad från början. ”äh, var det verkligen så viktigt?” kanske du tänker. ”Så länge jag får ett E så löser sig det mesta, varför ska jag behöva uppoffra massor av tid för att få högre betyg? Vad ska man egentligen med höga betyg till?”.

Denna fråga tror jag att de allra flesta som går/har gått i skolan har frågat sig. Med all rätt dessutom, det kan ju onekligen kännas meningslöst att kämpa för höga betyg när de inte efterfrågas i arbetssammanhang i framtiden. ”Vem kommer någonsin bry sig i om jag fick ett A eller ett E?”.

Men svaret är egentligen enkelt. Dina betyg från grundskolan spelar ingen roll för ditt arbetsliv, nej. Däremot spelar dina betyg stor roll på andra sätt:

  • ´Högre betyg ger större valmöjlighet. Du söker in till gymnasiet med hjälp av dina betyg, och med högre betyg ökar du dina chanser att komma in på just det programmet på den skola du vill gå på.
  • Höga betyg från grundskolan ger en stabil kunskapsbas att stå på i gymnasiet. Betygen sätts efter dina kunskaper och förmågor i de olika ämnena. Ju högre betyg du har desto mer avancerade förmågor och kunskaper har du visat. Dessa kunskaper kommer att komma väl till pass på gymnasiet.
  • För även om du kanske inte kommer att läsa alla ämnen på gymnasiet som du läser nu, så kommer du ha nytta av studietekniken du har använt dig av för att utveckla dina kunskaper och förmågor. Att kunna planera, organisera och genomföra studier som ger goda resultat är värdefullt för framtiden.

Har du andra förslag till hur man kan hålla sig motiverad för att kämpa för bra betyg?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s